Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Amerika Kutatóintézet

Kutatási Együttműködések

 

Budapest Fellowship Program

 

Intézetünk a Budapest Fellowhip Program keretében Magyarországra érkező fiatal amerikai kutatók és szakemberek számára mind vendégkutatói státuszt, mind személyes mentorálást biztosít évek óta. A 10 hónapos ösztöndíj során a program résztvevői átfogó képet alkothatnak Közép-Kelet Európáról és Magyarországról, kapcsolatokat építhessenek a régióban, illetve publikálási lehetőséggel is élhetnek. Korábban Mártonffy Balázs intézetvezető mentorálásában Ryan Brockhaus a magyar-amerikai politikai és védelmi együttműködési lehetőségeket vizsgálta magyarországi tartózkodása során, legutóbb pedig Tate Sanders csatlakozott Intézetünkhöz az ösztöndíj időtartamára. Tate Közép-Európa energiabiztonságát elemezte és értékelte különös tekintettel a transzatlanti kapcsolatokat elősegítő amerikai kormányzati intézkedések feltérképezésére. Az ebből született ‘Trump v. Biden and the Energy Strategy Clash in Central Europe’ című összefoglaló a Central European Political Science Review (Vol. 22 No. 88.) nyári kiadásában is megjelent. Emellett a szerző a Hungarian Conservative-ban is több cikket jegyzett.

 

Szervezeti Együttműködések

 

AmCham Hungary

 

Az Amerikai Kereskedelmi és Iparkamara Magyarország (AmCham Hungary) célja, hogy nemzetközi nonprofit szervezetként az üzleti világ szereplőin keresztül erősítse a magyar-amerikai kapcsolatokat a verseny- és a közszféra tekintetében egyaránt. Ehhez összejöveteleket, fórumokat találkozókat és tapasztalatcseréket szervez. képzési és kapcsolatépítési lehetőségeket biztosít Tagok számára. Az AmCham tagság illeszkedik mind a képviselő Intézetünk profiljába, mind az Egyetem nemzetköziesítési törekvéseibe.

 

 

Institute for Qualitative and Multi-Method Research

 

Intézetünk gondozásában vesz részt évente az NKE egy kutatója a világ vezető módszertani intézeteze, az Institute for Qualitative and Multi-Method Research (IQMR) kutatásmódszertani képzésén 2022. június 13-24. között. A Maxwell School of Syracuse University-ben megvalósult két hetes képzésére idén Bartók András, az ÁNTK Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének tanársegédje vett részt, ahol olyan kifinomult módszertani ismereteket adott át a doktoranduszoknak és fiatal oktatóknak, melyekkel képessé válnak kifinomult kutatási tervek létrehozására és azok kritikájára. A kvantitatív és kvalitatív kutatásmódszertani megözelítések vegyes alkalmazása, a kutatásmódszertani technikák feltárása, értékelése, és alternatív megközelítése mellett a résztvevők konstruktív visszajelzésekkel is gyarapodtak saját kutatási terveiket illetően. Az elsajátított tudást az NKE delegálásában részt vett oktatók mind saját kutatásaikban, mind az egyetemen végzett oktatási tevékenységük során sikerrel tudják alkalmazni.