Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Amerika Kutatóintézet

Divided Government kerekasztal beszélgetés Scott Frisch professzorral az ELTE-n

Intézetvezetőnk, Mártonffy Balázs és kutatónk, valamint az ELTE Állam és Jogtudományi Kar egyetemi docense Mándi Tibor vettek részt a Scott Frisch, a California State University Channel Islands politikatudományi kar igazgatójával szervezett kerekasztal beszélgetésen Czene-Joó Máté doktori hallgató moderálásában. A Divided Government: the Relations of the President and Congress after the 2022 U.S. Midterm Elections beszélgetés rávilágított, bár az amerikai kormányzat megosztottsága a világon egyedülálló, az Egyesült Államok történetében nem számít anomáliának a döntéshozó és a végrehajtó hatalmak két párt általi irányítása.

Dr. Scott Frisch nyitóelőadásában kiemelte, a kormányzat megosztottságának következményeként rendkívül nehézzé vált a törvényalkotás, mely a költségvetés elosztására is kihatással van. Az ellenkező érdekeltségek leképződése mellett azonban a Kongresszusnak egy másik jelenséggel, az omnibusz törvénycsomagokkal is szembe kell néznie, mely közel ellehetetleníti a javaslatok áttekintését. A helyzetre gyakran csak a speciális felhasználásra adott támogatások (earmarks) vagy az előző évi költségallokációk megújítása jelententenek megoldást.

A megosztottság azonban a törvényhozó és végrehajtó hatalom mellett alacsonyabb szinten, a pártokon belül is jelen van. A panelisták egyetértettek abban, hogy Nancy Pelosi távozása megingatta a demokraták eddigi egységét, illetve a "Squad" progresszív törekvéseinek mérséklését. Republikánus oldalon is megfigyelhetővé vált a Freedom Caucus szerepvállalása, így a 2022-es félidős választásokat követően többszörösen megnehezült a Biden adminisztráció helyzete új törvényjavaslatok elfogadtatásakor.


Tags: USA