Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Amerika Kutatóintézet

Új kihívások, modern válaszok - félidős választások az Egyesült Államokban

November 3-án az Amerika Kutatóintézet és a Danube Institute közös szervezésében panelbeszélgetésre került sor, melynek fő témája a közelgő amerikai félidős választások, azok lehetséges eredménye és ennek lokális és globális hatásai voltak.

A beszélgetést Mártonffy Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének vezetője moderálta. Felszólalt Rod Dreher, a The American Conservative főszerkesztője, intézetünk vendégkutatója, a Network Project vezetője, számos bestseller szerzője, Kiss István, a Danube Institute ügyvezető igazgatója és a Hungarian Conservative főszerkesztő-helyettese, valamint Stumpf István, volt alkotmánybíró, az NKE Amerika Kutatóintézetének kutatóprofesszora és a Tokaj-Hegyalja Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke.

A panelbeszélgetés elején mindhárom felszólaló egyöntetűen hangsúlyozta a közelgő félidős választások fontosságát. A november 4-i felmérések, illetve az azt megelőző kutatások is republikánus győzelmet jósoltak. Kiss azonban kiemelte, hogy a számok nem mindig álltak a republikánusok mellett, hiszen a kora nyári időszakban – a többi között az abortusztörvény módosítása következtében - éppen a demokratáknak kedveztek a felmérések.

Rod Dreher véleménye szerint a választások azért bírnak döntő jelentőséggel, mert republikánus győzelem esetén tény, hogy Joe Biden marad az ország élén, azonban a másik oldal hangja is felerősödik, így az amerikai elnök nehezebben tudja az akaratát érvényesíteni. Stumpf István ehhez azt tette hozzá, hogy a mostani választások nagymértékben meghatározzák a 2024-es elnökválasztás eredményét is.

Arra a kérdésre, hogy ki lesz az USA következő elnöke, több potenciális jelölt, köztük Trump és DeSantis neve is elhangzott. Ami pedig a hamarosan megtartandó választásokat illeti, Kiss István véleménye szerint a republikánusok mindkét házat visszafoglalhatják – akár 15-20 fős fölénnyel a Képviselőházban, és enyhe többséggel a Szenátusban.

Az eredeti cikk Nyilas Sára tollából itt érhető el