Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Amerika Kutatóintézet

Intézetünk vendége volt Deborah Avant

Intézetünk meghívására Deborah Avant, a University of Denver professzora és az International Studies Association 2022/2023-as elnöke panelbeszélgetéseken és előadásokon vett részt Budapesten és Szegeden. Látogatásának első napjaiban Avant professzor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kara és az Eötvös József Kutatóközpont közös workshopján oszotta meg tapasztalatait akadémiai intézetépítésről, valamint a nemzetközi folyóiratok publikációs folyamatairól az EJKK Intézetvezetőivel, valamint az amerikai tudományos tevékenység iránt érdeklődőkkel. A workshopról készült beszámoló ITT olvasható.

Másnap Avant professzor az Amerika Kutatóintézet szervezésében megvalósult panelbeszélgetésen osztotta meg tapasztalatait a tudomány közéleti szerepéről, alkalmazásáról, és felhasználásáról. Nyitóbeszédében intézetvezetőnk, Mártonffy Balázs felhívta rá a hallgatóság a figyelmét, "annak ellenére, hogy bizonyos kérdésekre tudósként lehetetlen egyszerű válaszokat adni, mégis fontos időt szánni a párbeszédre a tudomány és a közélet között." Ezzel egyetértésben nyitóalőadásában Avant professzor kiemelte a hidak szerepét a tudomány és a közélet kapcsolatában. Az előadást követkő kerekasztal-beszélgetésen a denveri professzoron kívül részt vett Deli Gergely, az NKE rektora, Oberfrank Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi igazgatója, Stumpf István, az NKE EJKK AKI emeritus professzora, valamint Török Bernát, az NKE EJKK igazgatója. Az eseményről készült összefoglaló ITT, valamint ITT olvasható Sarnyai Tibor tollából.

Továbbá Avant professzor nyitotta meg a Magyar Politikatudományi Társaság XXVIII. Vándorgyűlésének konferenciáját Szegeden. A Politika és politikatudomány a háború árnyékában témájú tudományos konferencián Avant professzor az Eshetőség és valószínűség között: eredményes kutatás a háború árnyékában címmel tartott előadást. Az eseményről készült összefoglaló ITT található.