Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Amerika Kutatóintézet

Játékelméleti kurzus az NKE-n

Háromnapos játékelméletek alapjait bemutató  kurzus valósult meg az Amerika Kutatóintézet szervezésében az NKE-n. Az elsősorban doktoranduszokat és kutatókat megszólító módszertani képzést Dr. Jesse Richman előadásában hallgathatták meg a résztvevők.

Az Old Dominion University oktatója 2019-ben látogatott először a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre a Fulbright Ösztöndíj Program keretén belül. A mostani játékelméleti, illetve SPSS témában megtartott kurzusok szintén a Fulbright Ösztöndíj keretében valósultak meg, az egyetem doktorandusz hallgatói mellett azonban fiatal kutatók és oktatók is részt vehettek a képzéseken.

A kurzus hallgatói megismerkedhettek a különböző játékelméletek stratégiai interakciók során történő használatával, valamint a domináns stratégiák, a legeffektívebb válaszlépések, és a Nash-egyensúly alkalmazásával a kooperatív és a nem kooperatív játékokban. Utóbbit olyan kérdések megválaszolásában is segítségül hívták a résztvevők, minthogy miért végződnek a háborúk többségében békeszerződésekkel az ellenfél teljes elpusztítása helyett, mikor hihető a másik fél lefegyverzésre tett ígérete, vagy éppen hogy miért vezetett az 1914-es júliusi krízis világháborúhoz?

Az egyszeri interakciókat vizsgáló játékok mellett a hallgatók betekintést nyerhettek a többfordulós játékokba így a tökéletes bayesi egyensúlyba, és a több alapból összetevődő extenzív játékokba is. Emellett a résztevők megismerhették a normál és mátrix játékokon bemutatott elemzési technikákon keresztül a racionális döntések visszakövetkeztetését és a fő döntési pontok meghatározását.

A kurzus empirikus hátterét az első világháború stratégiai dinamizmusai, illetve a számolási gyakorlatok biztosították. Az elméleti és gyakorlati elemeket ötvöző tananyagnak köszönhetően a résztvevők széleskörűen alkalmazható matematikai modellekkel és az ezen elemzéseket segítő programokkal gyarapították ismereteiket.