Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Amerika Kutatóintézet

II. HEAD Konferencia – Biztonság és védelempolitika a háború idején

A „Biztonság- és védelempolitika a háború idején” témában tartott konferenciát a House of European Affairs and Diplomacy november 17-én a Szegedi Tudományegyetemen, ahol az Amerika Kutatóintézetet Dr. Csizmazia Gábor és Ináncsi Mátyás képviselte.

Dr. Csizmazia Gábor moderált kerekasztal beszélgetés keretében az EU és NATO kapcsolatáról beszélt. A kérdéskört az Egyesült Államok irányából közelítette meg, rámutatva a transzatlanti védelmi együttműködések kihívásaira. Az Amerika Kutatóintézet tudományos munkatársa a hallgatósággal folytatott közvetlen beszélgetésben emelte ki, hogy a katonai szövetségek általában addig tartanak, ameddig a kitűzött céljukat elérik, vagy ameddig ebben kudarcot nem vallanak. A NATO ezen túlmutatva a hidegháború után is képes volt megtartani és részben módosítani eredeti küldetését. A beszélgetésben tovább fejtette, hogy az Egyesült Államok szemszögéből milyen politikai lépések és kihívások merülnek fel akkor, amikor Európához fűzött viszonyát kell ápolnia.

Ináncsi Mátyás bemutatta a kiberbiztonság és a közösségi média kapcsolatát a háború idején. Előadásában kiemelte, hogy az álhírek továbbra is egy aktuális nem megoldható kihívásként vannak jelen mindennapjainkban. Amikor egy-egy tartalom megjelenik az online közösségi médiában, a felhasználó kognitív képességére van bízva az, hogy ő ezt képes-e szűrni. A szolgáltatók kevés energiát fektetnek abba, hogy az álhíreket és a megtévesztő információkat kiszűrjék, az államoknak pedig az online közösségi média globális jellegéből kiindulva kevés lehetőségük van a beavatkozásra. Kollégánk ismertette a Minsinformation, Malinformation, Disinformation jelenségek definícióit is, illetve aktuális online közösségi média posztokkal szemléltette e három fogalom között fennálló különbségeket .