Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Amerika Kutatóintézet

A Marshall Center magyar alumni tagjai megvitatták az amerikai külpolitikai kihívásokat

Az amerikai és német vezető diplomatákat, a Marshall Center magyar alumni-hálózatának tagjait, valamint a hazai és nemzetközi biztonságpolitikai szakértőket Dr. Mernyei Ákos Péter, Egyetemünk nemzetközi főigazgatója köszöntötte. Beszédében kiemelte a Marshall Center és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szerepének jelentőségét a közjót szolgáló képzések biztosításában, egyúttal emlékeztetett, hogy a két intézmény együttműködése 2013-ig visszavezethető.

Rolf Wagner ny. dandártábornok, a Marshall Center német igazgatóhelyettese hozzátette, hogy a globális alumni-hálózat tagjainak érdemes megőrizniük az egymással és a Marshall Centerrel kiépített értékes kapcsolataikat. A német-amerikai partnerségre épülő Marshall Center idén ünnepli alapításának 30. évfordulóját, és eddig 162 ország csaknem 16.000 biztonságpolitikai szakértőjének biztosított szakmai képzéseket 1993 óta.

Derek Westfall, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének politikai és gazdasági ügyekért felelős tanácsosa hangsúlyozta George C. Marshall hagyatékának 21. századi amerikai támogatását. A tanácsos emlékeztetett, hogy 2024-ben is fontos mérföldkövekhez érkezünk: jövőre a NATO alapítása 75, Magyarország NATO-tagsága pedig 25 éves lesz.

Julia Gross, a Németországi Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete megerősítette, hogy az európai kollektív védelem sarokköve továbbra is a NATO, továbbá kiemelte a Marshall Center transzatlanti szövetség erősítésében játszott szerepét. A nagykövet hozzátette, hogy a szövetség tagjai közötti együttműködésre ma is szükség van.

A Marshall Center alumni-hálózatának magyar tagjai az amerikai külpolitika aktuális kihívásait egy szakértői panelbeszélgetés keretében vitathatták meg, melynek tagjai Derek Westfall, az amerikai nagykövetség politikai és gazdasági tanácsosa, Prof. Heinrich Kreft, az Andrássy Egyetem Diplomáciai Központjának vezetője, valamint Dr. Mártonffy Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének igazgatója volt.

A George C. Marshall European Center for Security Studies az Egyesült Államok és Németország szövetséges és partnerországai részére kínál széleskörű biztonságpolitikai képzéseket (beleértve a védelmi együttműködéseket, a terrorizmus elleni küzdelmet, és a kiberbiztonsági együttműködést), melyeken elsősorban az illetékes kormányzati szervek munkatársai vehetnek részt. A Marshall Center globális alumni hálózatának magyar csoportja 2021-től immár harmadik alkalommal tartotta éves találkozóit a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.