Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Amerika Kutatóintézet

Kutatónk Dr. Szakos Judit részvétele az Ipari Technológiák és K+F+I a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen kerekasztal beszélgetésben

2023. október 17-én és 18-án megrendezésre kerül egyetemünkön a II. Innovációs kiállítás és szakmai napok, melynek első napján kerekasztal beszélgetés keretében képviselte intézetünket Dr. Szakos Judit, mint innovációs szakértő.

Az Ipari Technológiák és K+F+I a Nemzeti Köszolgálati Egyetemen témában, kollégánk mellett Dr. Bottyán Zsolt a MouldTech Systems Kft-től, Fehér Zoltán a Varinex Informatikai Zrt-től, Pákozdi Gábor az MVM Innovation Lab-től, illetve Szepsi-Szűcs Levente az NKE Innovációs és Tchnológiai Osztályától beszélgetett Prófusz Péterrel.

Fehér Zoltán a beszélgetés elején kiemelte, hogy náluk az innováció a prototípus gyártásként indult és ma már az elterjedt 3D nyomtatás kifejezést használva épülve innoválnak. Ehhez kapcsolódóan Bottyán Zsolt említette hogy az innovációs folyamat lényege a piacra kerülő fejlesztés. Az újdonság mellett persze figyelni kell a nemzetgazdasági haszonra is. A nemzetgazdasági haszonhoz kapcsolódva Szakos Judit bemutatta az Egyetem stratégiai területeinek fontosságát az innováció kapcsolatában.

Arra a kérdésre, hogy hogy jelenik meg az innováció munkájuk során hasonló válaszok érkeztek, különböző nézőpontok alapján. Szepsi-Szűcs Levente kiemete azt, hogy az innováció alapja és egy lényeges eleme a kapcsolatok építése. Kapcsolatok nélkül nincs fejlesztés. Pákozdi Gábor vállalatcentrikus megközelítést mutatott be, miszerint az innováció egy vállalaton belül az, hogy egy kialakult belső ötletetet - ami hasznos a cégüknek - felkarolnak és projekt formájában végigvisznek. Szakos Judit ehhez kapcsolódóan megmelítette, hogy egyetemünkön aktív innovációval foglalkozó kurzusok vannak, kifejezetten a Kiberbiztonsági innováció, Innovációs alapismeretek és menedzsment és Infokommunikációs stratégia és innováció. Bottyán Zsolt kiegészítette ezeket a gondolatokat az értékteremtés kulcsfontosságával és azzal, hogy az innováció rendelkezik egy olyan képességel, hogy bevonja a fiatalokat. A fiataloknál az új alkotás és kihívások nagyon fontos szerepet játszanak.

Az állami innovációban játszott szerepe jelen van programok és stratégiák keretében, például a Neumann János Programban vagy az Intelligens Szakosodás Stratégiában. Egyetemi - vállalati együttműködés szinten az látható, hogy nagyon komoly és szoros szakmai együttműködés van más egyetemekkel, illetve szakmai szervekkel innováció terén. Itt is előkerül az az általános probléma, hogy nehéz külfödi lehetőségekkel versenyezni. A verseny nehézségét nem feltétlenül a fizetések közötti különbség adja, hanem a lehetőségtár más, amit Magyarországon is szükséges lesz kialakítani, hogy itthon tudjuk tartani a tehetségeket.