Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Amerika Kutatóintézet

Kutatóink megjelenései az elmúlt hétről

 

Magyarics Tamás és Mártonffy Balázs nyilatkoztak az Indexnek Magyarország Kína szemében betöltött szerepéről. Magyarics Tamás elmondta, "Peking biztos pontnak látja a maga szemszögéből Magyarországot Európában, azonban nem szabad túldimenzionálni a dolgot." Mártonffy Balázs kiemelte, "az, hogy bizonyos területeken Budapest különvéleményt fogalmaz meg, legyen ez az Oroszország elleni uniós szankciók kérdése vagy a fenntartások az Ukrajnának szánt támogatások ügyében, vagy éppen a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása, teljesen normális, hiszen a magyar külpolitika érvelhet azzal, hogy ez különvélemény." A teljes cikk ITT olvasható.

Kína szerepe mellett az Egyesült Államok globális és regionális szerepe is terítékre került. Magyarország ezen nagyhatalmi rivalizásban való mozgásteréről az Ütközőpályák frissen megjelent kötet két szerkesztője, Mártonffy Balázs és Magyarics Tamás adtak interjút a Világgazdaságnak. A teljes cikk ITT érhető el.

Munkatársunk, Csizmazia Gábor a Karc FM műsorában beszélt az Amerikai Egyesült Államok adósságplafonjáról szóló republikánus-demokrata viták hátteréről és a kompromisszum lényegéről. Az adás ITT hallgatható meg teljes terjedelmében. 

Szintén az adósságplafon körüli megállapodásról értekezett kutatónk, Dwight Nystrom az Országút hasábjain magyar és angol nyelven. "A vasárnapi megállapodásban nem emelték meg az adósságlimitet, hanem 2025-ig rögzítették a mostani szinten. Így az amerikai kormány addig teljesíteni tudja a kötelezettségeit, de a plafon emeléséről szóló következő vita nem zavarja meg az elnökválasztást. "

 

 


Tags: News