Mártonffy: Az Ukrajna ellen indított nyílt háborúval Oroszország új korszakot nyitott Európában

„Kis-hidegháború – új harcosok új harcmezőkön” címmel jelent meg Mártonffy Balázs, az Amerika Kutatóintézet vezetőjének írása a 168 órában.

 

Bár az Ukrajna ellen indított háborúval Oroszország megidézni látszik a hidegháborúra jellemző nagyhatalmi versengést, az elmúlt három évtized változásai miatt a bipoláris világrend logikája már nem alkalmazható egyértelműen a mai helyzetre. Ahogy a szerző kiemelte: „a globalizáció elterjedése mellett mérvadó különbség, hogy a mai Oroszország már nem világszintű szuperhatalom”. Emellett egy harmadik szereplő, a jelenleg várakozó pozícióban lévő Kína is azon soktagú egyenlet részét képezi, mely a jelenlegi “kis-hidegháborút” jellemzi.

A mai, több-pólusú világrendben már nem Moszkva Washington rendszerszintű kihívója, hanem Peking, az orosz erőviszonyt pedig inkább a németekhez hasonlóan regionális hatalomként tarthatjuk számon. A több pólus azonban bizalmatlanságot eredményez az erőközpontok között, mely könnyen instabilitáshoz és háborúkhoz vezethet. 

Az ukrajnai események azt bizonyítják, hogy az orosz katonai felkészültség messze elmarad a hidegháborús állapotától. Tovább gyengítik Moszkva helyzetét az oroszokat súlytó szankciók, illetve a nemzetközi intézményekből történő kizárások. „Ma, az Egyesült Államok unipoláris pillanata utáni korban, kevés teljesen független állam van. Oroszország és Kína pedig a szó nyugati értelmében nem keresnek szövetségeseket. Ezért a szövetségesekért zajló versengés rendezőelve 2022-ben más, mint a Nagy-Hidegháború idején volt” – írja a szerző.

Az új szereplők mellett új színtereket is köszönthetünk a kis-hidegháborúban; az információs hadviselés mind a közösségi média szerepének növekedését, mind a nem-állami szereplők térnyerését elősegítette.

Összeségében elmondható tehát, hogy „az orosz-ukrán háború arra emlékeztet, hogy a nemzetközi politika világában az államok közötti versengés szabályai folyamatosan változnak, de a verseny maga velünk marad.”

A teljes írás elolvasható a 168 óra weboldalán: https://168.hu/kriziszona/kis-hideghaboru-uj-harcosok-uj-harcmezokon-229402