Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Amerika Kutatóintézet

Köszöntjük az Amerika Kutatóintézet oldalán!

 

Jogelődjéhez, az Amerika Tanulmányok Kutatóintézethez hasonlóan 2021 óta az Amerika Kutatóintézet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutató Központ részeként, annak munkájába betagozódva látja el feladatét. Tevékenységünk fő irányvonalát a magyar-amerikai kapcsolatok politikai, gazdasági és nemzetbiztonsági vetületeinek tudományos és gyakorlat-orientált feltérképezése és továbbvitele képzik. Ennek érdekében mind a naprakész eseményeket követő blogposztokon keresztül, mind a történéseket makroszinten értelmező tanulmányainkban törekszünk az érdeklő közönség számára hiteles információkkal szolgálni az Egyesült Államok mai fejleményeiről.

Továbbá az Intézet rendszeresen vendégül lát kutatókat, vendégoktatókat, és szakembereket az Egyesült Államokból és Európából egyaránt. Bátorítjuk az Egyesült Államok szempontjából releváns kérdéseket vizsgálata mellett az olyan kutatásokat és rendezvényeket, melyek hangsúlyt fektetnek Magyarország és a Közép-Kelet európai régió transzatlanti kapcsolatokan betöltött szerepére is. Ezen célt szem előtt tartva Intézetünk számos oktatási és kutatási tevékenységet, valamint csereprogramot támogat. Az egyre bővülő kutatási és szervezeti együttműködési hálózatunknak köszönhetően mind kutatóink, mind az egyetem hallgatói számára lehetőséget biztosítunk a nemzetközi fórumokon történő szerepléshez, publikációhoz, illetve oktatáshoz.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem egy egyedülálló, világszínvonalú egyetem, amely Közép-Európa egyik olyan legdinamikusabb fővárosában található, ahol világszerte elismert a felsőoktatás minősége és az egyetemi kultúra sokfélesége. Az Egyetem az Amerika Kutatóintézetnek szakmai fejlődést elősegítő környezetet biztosít. Ennek köszönhetően, hozzáféréssel rendelkezik számos elméleti és gyakorlati forráshoz olyan területeken, mint hadtudomány, bűnüldözés, közigazgatás, valamint nemzetközi és európai tanulmányok. Ez olyan egyedi környezetet teremt, amely összekapcsolja az elméletet és a gyakorlatot, jelentősen segítve a Intézet hatékony működését.